Studii, stagii ştiinţifice şi profesionale: 1986-1993: Universitatea Tehnică din Moldova - Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, Specializarea Tehnologia conservării;
- Inginer tehnolog.
1993-1996: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, România - Doctor în Horticultură;
- Tema tezei de doctorat "Cercetări privind extrudarea prunelor şi merelor deshidratate".
1997-1998: Universitatea Agrară din Moldova, Institutul de economie şi reciclare a specialiştilor din complexul agroalimentar. Specializarea "Management în Agrobusiness".
Februarie 1999: Human Dynamics (Austria), Quality Management Training Programme - Courses on QM/TQM Philosophy, ISO 9000 series standards, audits and audit techniques, TQM (EFQM model).
Mai 1999: Central Eastern European Privatization Network (CEEPN Academy) - CEEPN Advanced Course on Enterprise Restructuring in Portoroz, Slovenia.
Iulie 2002: Association of Food and Drug Officials / Seafood HACCP Alliance (USA) - Basic Course in Seafood HACCP – Theory and Practical Application
- Basic Course in Sanitation Control Procedure for processing fish and fisheries products
Iulie 2002: The Louisiana State University Agricultural Center (USA) / Partnership for Food Industry Development Program - Introduction to HACCP training course for Moldavian Meat and Poultry Specialists, approved by the International HACCP Alliance
Martie – Aprilie 2003: Community Connections Program. The International Center of Worcester (USA) / United States Department of State Bureau of Education and Cultural Affairs. Studierea experienţei companiilor americane privind: - Elaborarea unui sistem eficient de Management al Calităţii;
- Implementarea sistemului HACCP;
- Implementarea produselor biologice.
2003: SGS Nederland - SQF Systems Training Course – HACCP Principles – Guidelines for Implementation and Used;
- SQF Systems Training Course - Implementing and Auditing SQF Management Systems;
- SGS Organic Production Standard;
- EUREPGAP Standard.
Octobrie 2003: Departamentul de Standardizarea şi Metrologie / Moldova-Standard - Cursuri de instruire a experţilor-auditori în domeniul certificării produselor Sistemul Naţional de Evaluare a Conformităţii.
Noiembrie 2004: Japan International Cooperation Agency, Japan - Productivity Improvement for Moldova.
Octombrie 2007: Wageningen International of the Wageningen University and Research, Nederland - MTEC Food Safety organized by Wageningen International of the Wageningen University and Research, Netherlands.
Februarie 2008: Serviciul de Standardizarea şi Metrologie - Cursuri de instruire a experţilor-auditori în domeniul certificării produselor Sistemul Naţional de Evaluare a Conformităţii.
Martie 2008: - "EU Marketing Natural Food Ingredients" organized by CBI.
Activitate profesională: 1993 – prezent: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentară
Predarea următoarelor cursuri: - Proprietăţile fizico-chimice a materiilor prime utilizate în industria alimentară;
- Tehnologia deshidratării produselor alimentare;
- Tehnologia refrigerării şi congelării fructelor şi legumelor;
- Tehnologia refrigerării şi congelării cărnii;
- Sisteme de management al calităţii în Industria Alimentă: ISO 9001 şi SQF 2000;
- Sisteme de management al Siguranţei Alimentelor: HACCP, ISO 22000.
Cercetări în Industria Alimentară: - Elaborarea produselor noi (pentru companii din R.Moldova);
- Modernizarea tehnologiilor utilizate de companii.
2005 - prezent: Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol finanţat de USAID implementat de CNFA Inc. Coordonator Sisteme de Management al Siguranţei Alimentare şi Managementul Calităţii - Elaborarea Ghiduri de implementare a Sistemului HACCP;
- Elaborarea Ghiduri de implementare a Sistemelor de Management al Calităţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
- Elaborarea Ghidului GLOBALGAP privind implementarea cerinţelor GLOBALGAP la întreprinderile agricole;
- Asistenţă în implementarea cerinţelor standardelor HACCP, ISO 22000, ISO 9001 GLOBALGAP (EUREPGAP) la întreprinderi.
2002-2004: ProEra Grup SRL Expert în Sisteme de Management al Siguranţei Alimentare - Elaborarea metodologiei HACCP de implementare (include materiale de training şi proceduri model). Metodologia a fost utilizată la mai multe întreprinderi din Moldova care au implementat sistemul HACCP (de ex. Franzeluţa S.A., Codru-ST SRL, Alfa-Nistru S.A., şi Free Fisheries SRL etc.);
- Elaborarea programei şi materiale de instruire al Sistemului HACCP.
Implementarea Sistemului HACCP la Imperial Vin S.A. (Cantemir) - Efectuarea benchmarking al Sistemului de Siguranţa a Alimentului conform Codex Alimentarius – General Principles of Food Hygiene;
- Elaborarea şi Implementarea Sistemului de Siguranţă a Alimentului.
2003-2004: Société Générale de Surveillance, SGS-Moldova Coordonator de proiect - Elaborarea Sistemului Intern de Calitate în conformitatea cu EN 45011 şi ISO/IEC Guide 65.
Auditor SGS al Sistemelor HACCP - Auditarea şi certificarea Sistemelor HACCP ale companiilor.
2000-2002: Centrul de Productivitatea şi Competitivitate, CPC Consultant în Sistemul de Management al Calităţii Fabrica de Drojdii S.A. (ISO 9001, HACCP) şi Artima S.A. (20 Keys şi ISO 9001) - Efectuarea benchmarking al Sistemului de Siguranţa a Alimentului cu Codex Alimentarius – General Principles of Food Hygiene şi Sistemul de Management al Calităţii cu ISO 9001:2000 Sisteme de Management al Calităţii. Cerinţe;
- Elaborarea şi Implementarea Sistemului de Siguranţa a Alimentului şi Sistemul de Management al Calităţii.
1999-2000: Agenţia pentru Restructurarea Întreprinderilor şi Asistenţă, ARIA Expert Producerea Produselor Alimentare Fabrica de conserve Călăraşi S.A. - Analiza Diagnostic al Proceselor de producere bazată de metodologia UNIDO;
- Asistenţă în implementarea Planul de acţiuni privind îmbunătăţirea producerii.
Publicaţii: - Proprietăţile termoplastice la prune deshidratate. Conferinţa tehnico-ştiinţifică jubiliară, Chişinău, 2-3 iunie 1994, pag. 23. Coautori: B. Carabulea.
- Cinetica de deshidratare convectivă a perelor. Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor şi studenţilor, Chişinău, 21-22 noiembrie 1996, pag. 92. Coautori: B. Carabulea.
- Deshidratarea convectivă a merelor. International Symposium "Modern Conception in The Horticultural Produce Marketing", Bucureşti, 28 mai 1997, pag. 25-26. Coautori: B. Carabulea.
- Rehidratarea merelor deshidratate prin metoda convectivă. Buletin ştiinţific, vol.3, Tehnologii alimentare, Lucrările Sesiunii Altexim-1, 22-23 mai, Sibiu, 1998, pag. 106-107. Coautori: B. Carabulea
- Cercetări privind conţinutul de nitraţi în pătlăgelele vinete. Materialele Simpozionului "50 de ani învăţământ superior de industrie alimentară", Galaţi, 16-18 octombrie, 1998, pag. 102-104. Coautori: V. Tărâţă.
- Vâscozitatea prunelor extrudate. Materialele Simpozionului "50 de ani învăţământ superior de industrie alimentară", Galaţi, 16-18 octombrie, 1998, pag. 184-185.
- Instrucţiunea tehnologică "Băuturi pe baza sucului de mere exotice". ITMD 67-00411022-001:1999, Prescripţii tehnice "Băuturi pe baza sucului de mere exotice", PT MD 67-00411022-001:1999.
- Vâscozitatea merelor extrudate. Materialele sesiunii ştiinţifice anuale a I.C.D.V.P.H., Bucureşti, 28 iunie 2000, pag. 25-26. Coautori: B. Carabulea.
- Cercetări privind conţinutul de nitraţi în legume. Materialele I-Simpozion Internaţional "Biochimie şi Biotehnologii în Industria Alimentară", Chişinău, U.T.M., 6-9 noiembrie 2002. Coautori: V. Tărîţă.
- Teza de doctorat "Cercetări privind elaborarea tehnologiei de extrudare a merelor si prunelor". Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, 21 octombrie 2000.
- HACCP - metodă moderna pentru obţinerea produselor alimentare sigure pentru consum. Materialele Simpozionului Internaţional "Euro-aliment 2003", 23-25 Octombrie, Galaţi, România, pag. 363-367. Coautori: V. Tărîţă, V. Leahu, E. Ursu.
- Îndrumar metodic. Programa practicii tehnologice specialitatea 2203 "Tehnologia Păstrării, Prelucrării Fructelor şi Legumelor". Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chişinău, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: A. Macari, E. Rudenco, B. Carabulea.
- Îndrumar metodic. Programa practicii de diplomă specialitatea 2203 "Tehnologia Păstrării, Prelucrării Fructelor şi Legumelor". Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chişinău, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: A. Macari, E. Rudenco, B. Carabulea.
- Îndrumar metodic. Programa practicii de instruire specialitatea 2203 "Tehnologia Păstrării, Prelucrării Fructelor şi Legumelor". Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chişinău, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: A. Macari, E. Rudenco, B. Carabulea.
- Îndrumar de laborator "Tehnologia Păstrării Fructelor şi Legumelor", Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chisinau, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: B. Carabulea, A. Macari, V. Arhip.
- Îndrumar de laborator "Tehnologia refrigerării produselor alimentare". Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chisinau, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: B.Carabulea, A. Gudima, A. Macari.
- Îndrumar de laborator "Tehnologia conservării fructelor şi legumelor". Secţia Redactare şi Editare a U.T.M., Chisinau, 2003, str. Studenţilor , 11. Coautori: B. Carabulea, O. Carabulea, L. Sandulachi.
- Studiul privind îmbunătăţirea calităţii şi securităţii alimentare la fabricarea sucului limpede de mere prin implementarea sistemului HACCP. Materialele Conferinţei Tehnico-ştiinţifică Jubiliară a Colaboratorilor, Doctoranzilor şi Studenţilor, Chişinău, 8-9 octombrie 2004, pag. 20-21. Coautori: V. Tărâţă.
- Instrucţiunea tehnologică "Conserve carne de fazan în suc propriu". IT MD 67-40012778-005:2005, Prescripţii tehnice PT MD 67-40012778-005:2005.
- Ghid privind implementarea HACCP, 2006, http://export.acsa.md
- Programe preliminare privind implementarea sistemului de siguranţă a alimentelor bazat pe principiile HACCP, 2007, http://export.acsa.md
- Importanţa implementării standardului GLOBALGAP (EUREPGAP) de către producătorii moldoveni de fructe şi legume. Businessul agricol, Nr.1 februarie, 2008.
|